
Frequently Asked Questions (FAQs) 
as they pertain to 

 

Departmental Regulation DR5160-006 

Display and Use of the Flag 

 

 

 

 
What does half-staff or half-mast mean? 

When should flags be flown at half-staff? 

Can we leave the flag up all night? 

Who is responsible for raising and lowering (if required) the flag each day at 

my building? 

What if there is no one around to raise and lower the flag? 

Does the flag have to be flown on weekends and holidays when my building is 

closed? 

Where can I get more information on flag etiquette or just general 

information about the flag? 

 

 

Q. What does half-staff or half-mast mean? 

A. The term "half-staff" is commonly used to refer to half-mast, although 

military tradition indicates that "half-mast" is generally reserved to usage 

aboard a ship, where flags are typically flown from masts.  The US Flag 

Code Title 4, Chapter 1, Sec. 7. "Position and manner of display" 

consistently uses the phrase "half-staff" throughout subsection (m) including 

"(m)(1) the term ''half-staff'' means the position of the flag when it is one-half 

the distance between the top and bottom of the staff;". 

 

 

Q. When should flags be flown at half-staff? 

A. Flags should be flown at half-staff on Memorial Day; when directed by an 

Agency head; by proclamation of a State Governor for the state, territory or 

possession under their authority; by order of the President; death of the 

President, Vice President, Chief Justice or retired Chief Justice of the United 

States, the Speaker of the House or Representatives; an Associate Justice of 

the Supreme Court, a Secretary of an executive or military department, a 

former President, former Vice President, the Governor of a State, territory, or 

possession, or a Member of Congress.  The President may also issue each 



year a proclamation directing United States government officials to display 

the flag of the United States at half-staff on the following days:  Peace 

Officers Memorial Day, May 15 unless that day is also Armed Forces Day; 

Memorial Day (half-staff until noon only, then raised to the top of the staff), 

last Monday in May; and National Pearl Harbor Day, December 7. 

 

 

Q. Can we leave the flag up all night? 

A. The Flag Code states it is the universal custom to display the flag only from 

sunrise to sunset on buildings and on stationary flag staffs in the open. 

However, when a patriotic effect is desired, the flag may be displayed 24 

hours a day if properly illuminated during the hours of darkness.  The 

American Legion interprets “proper illumination” as a light specifically 

placed to illuminate the flag (preferred) or having a light source sufficient to 

illuminate the flag so it is recognizable as such by the casual observer.  
Illuminated flags are not raised and lowered each day; however, they must be 

appropriately half-staffed on the required days. 
 

 

Q. Who is responsible for raising and lowering (if required) the flag each 

day at my building? 

A. If you are located in an Agency owned facility, check with whoever has 

facility management responsibilities for your location.  If you are located in 

an Agency leased facility, check with your lease contracting officer to see 

what requirements for flying the flag, if any, were included in the lease.  If 

you are in a GSA leased facility, check with your GSA representative to see 

what requirements for flying the flag, if any, and were included in the lease.  

If you are in GSA controlled space, GSA is responsible for flying the flag. 

 

 

Q. What if there is no one around to raise and lower the flag? 

A. Agency procedures should address responsibilities for both duty and non-

duty hours.  If your area is responsible for raising and lowering the flag each 

day, and no one will be around to do it properly, the flag should not be flown 

that day.  The flag should not be left up all night (from the previous day) in 

order to ensure that it is flying on a day that no one is available to raise and 

lower it. 

 

 

Q. Does the flag have to be flown on weekends and holidays when my 

building is closed? 

A. See the question on „Who is responsible for raising the flag and lowering the 

flag each day at my building‟ first, to determine if weekends and holidays are 

covered.  Flags should not be left flying overnight because no one will be 

available to raise or lower it on the weekend or holiday, unless it is properly 

illuminated.  The flag should be flown on all working days and some special 



days like Memorial Day, but if you are not able to fly the flag correctly, than 

it should not be flown. 

 

 

Q. Where can I get more information on flag etiquette or just general 

information about the flag? 

A. The following websites are just some of the places you can go to for more 

information on flag etiquette and general information about the flag: 

 

http://www.ocio.usda.gov/directives/doc/DR5160-006.htm 

 

http://legion.org/flag/faq 

 

http://www.gsa.gov/graphics/pbs/GSA_Flag_Policy_122107_w013108.pdf 

 

http://uscode.house.gov/uscode-

cgi/fastweb.exe?getdoc+uscview+t01t04+12299+3++%28%29%20%20 

 

http://www.usa-flag-site.org/etiquette.shtml 

http://www.ocio.usda.gov/directives/doc/DR5160-006.htm
http://legion.org/flag/faq
http://www.gsa.gov/graphics/pbs/GSA_Flag_Policy_122107_w013108.pdf
http://uscode.house.gov/uscode-cgi/fastweb.exe?getdoc+uscview+t01t04+12299+3++%28%29%20%20
http://uscode.house.gov/uscode-cgi/fastweb.exe?getdoc+uscview+t01t04+12299+3++%28%29%20%20
http://www.usa-flag-site.org/etiquette.shtml

