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POD's Procurement Analysts at Procurement.Operations@usda.gov, and the Flashes
are saved at https://www.dm.usda.gov/oppm/pod/index.htm.

Flash No.: 2020-1

OVERVIEW:

USDA Contracting Desk Book and excerpts directly from the Requirements Plan for IT states:

1. An AAR memo signed by the Departmental CIO, or designee, certifies that in accordance with 40 U.S.C.
§11319(b)(1)(C)(i)(1) and OMB Memo M-15-14 (Attachment A sections K.1 and K.2) that the Departmental CIO
has: (1) reviewed this acquisition strategy/plan, (2) considered the factors listed below, and (3) approves this
acquisition strategy/plan...”

2. As part of AGMAX submission for AAR, acquisition planning must be included.

3. MASPMs access AGMAX for streamlined AAR allowing them to review and approve appropriate for as part of the
Formal Acquisition or Requirement Plan for IT. Final review and approval are completed by USDA CIO or
delegate(s).

4. AAR approvals are included for applicable IT purchases. (Desk Book 401.671-2, Contract Specialist/CO)

CONCLUSION:

1. The Requirements Plan for IT is a program requirement.
2. Thereis no requirement for the CO to maintain a copy of the Requirements Plan for IT in the contract file.
3. COs must ensure the AAR for the full amount of the base year, if not under Continuing Resolution, is included in

the contract file (see Exhibit, “Policy email”).
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Exhibit

Watson, Crandall - OCP, Washinaton, DC
Moore, Kelly - OCP, Fort Collins, CO

RE: Quick Question on AARs...
Thursday, June 6, 2019 12:31:06 PM

Hi,
The full estimated price of the action could be approval of sufficient funds to only cover the base
year. If thatis all that is approved, then of course approval would be needed again for each option.

Crandall Watson

Chief, Procurement Policy Division

USDA/ Office of Contracting & Procurement
(202) 720-7529

Crandall. Watson @USDA.GOV

From: Moore, Kelly - OCP, Fort Collins, CO

Sent: Thursday, June 6, 2019 11:23 AM

To: Watson, Crandall - OCP, Washington, DC <crandall.watson@usda.gov=>
Subject: Quick Question on AARs...

Crandall — We were reviewing the below language in the deskbook and curious as to the
interpretation of this....we normally gain the AAR for the current year obligation for items that we
are issuing a delivery or task order with options...reading the below it sounds like we should be
asking for an AAR for the full amount (we do this with BPAs...but have never done this with potential
base + option years). Any insight?

PGI 407.104 (top of page 56)
The Contracting Officer must not accept a requisition nor issue a solicitation unless an AAR number
has been granted for the full estimated price of the action or the USDA CIO

Kelly £. Moore

Deputy Chief, Procurement Operations Division

USDA /DA / Office of Contracting and Procurement (OCF)
301 S. Howes 5t.

Fort Collins, CO 80521

Ph: (970) 295-5455

Email: kelly.l moore@usda.gov




